Porada dietetyka

Dieta w chorobie wątroby

Wątroba jest wielofunkcyjnym gruczołem, który spełnia w organizmie cztery funkcje:
  • detoksykacyjną,
  • metaboliczną,
  • filtracyjną,
  • magazynującą.
Dodatkowo produkuje żółć niezbędną do trawienia tłuszczów i cholesterol potrzebny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki. Jednak jej największa funkcja to rozkładanie i neutralizacja toksyn jakie dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem i wdychanym powietrzem.
Wątroba jest narządem nieunerwionym, dlatego nie możemy mówić, że nas boli. Rozciąga się i powiększa napierając na inne organy, stąd uczucie kłucia w boku czy pod żebrami oraz wzdęcia.
Ze względu na pełnioną w organizmie funkcję stale narażona jest na różnego typu uszkodzenia jak zatrucia, pasożyty, infekcje wirusowe.
Chora wątroba daje charakterystyczne objawy. Dla wielu osób głównym jej objawem jest zabarwienie skóry na kolor żółty. Objawy, które powinny szczególnie Was zaniepokoić to ogólne osłabienie, uczucie zmęczenia, stan podgorączkowy, utrata apetytu, czerwone plamki na tułowiu, zażółcenie skóry i białek oczu. To wszystko może wskazywać na wirusowe zapalenie wątroby, albo nawet rozwijającą się marskość.
U osób starszych ( jak i tych nieco młodszych ) w schorzeniach wątroby należy zastosować dietę lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczów.
W diecie przy tym schorzeniu zaleca się:
  • spożywać małe posiłki 4-5 razy dziennie, ostatni 2-3 godz przed snem,
  • posiłki należy przygotowywać na parze, w wodzie, piec w rękawie lub pergaminie,
  • ograniczyć spożywanie produktów tłustych, ostrych, wzdymających, roślin strączkowych i kapusty,
  • unikanie potraw smażonych i wędzonych z użyciem tłuszczu,
  • unikać warzyw i owców,
  • ograniczyć spożywanie błonnika.

Każde menu diety na wątrobę musi ograniczać spożywanie tłustych i smażonych potraw oraz alkoholi.
W diecie wątrobowej nie może zabraknąć ziół, które pomagają wzmacniać i leczyć narząd. Zioła na wątrobę zapobiegają pojawianiu się choroby, a w niektórych przypadkach regenerują uszkodzony narząd. Do najskuteczniejszych środków ziołowych leczących przewlekle chorą wątrobę należą wyciągi z nasion ostropestu plamistego.
Istotna jest podaż białka, które niezbędne jest do regeneracji miąższu wątroby. Większość białka powinna pochodzić z chudego nabiału i jajek lub samych białek jaj. Źródłem białka może być też chude, gotowane mięso lub pieczone mięso oraz ryby.
Ograniczyć produkty mączne i słodkie, gdyż mogą powodować gwałtowne skurcze woreczka żółciowego. Cukry zawarte w słodyczach pobudzają wytwarzanie i odkładanie się tłuszczy, co dodatkowo obciąża wątrobę.
Przy problemach z wątrobą należy zmniejszyć podaż błonnika, ponieważ może on nasilać wzdęcia i skłonności do biegunek. Należy więc zrezygnować z warzyw strączkowych, kapustnych, cebuli, czosnku, pora, papryki, a także z razowego pieczywa, kaszy gryczanej i pęczaku.
W diecie należy uwzględnić witaminy A ,D,E i K rozpuszczalne w tłuszczach.
Zaleca się również picie co najmniej 2 litrów płynów dziennie. Może to być mleko, słaba herbata, rozcieńczone warzywne czy owocowe soki oraz kisiele.
Przedstawiona dieta nie jest tylko dla seniorów lecz dla wszystkich, którzy mają wątrobowy problem. Wpływa bowiem pozytywnie na zdrowie, nie pozwala przytyć, redukuje tkankę tłuszczową oraz sprzyja chudnięciu. Powinna być odpowiednio zbilansowana i zawierać zdrowe, świeże i lekkie przekąski.


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

--