Porada dietetyka

Dieta w chorobie Parkinsona

 

Jedną z chorób, która dotyka ludzi starszych jest Choroba Parkinsona.
Jest to powoli postępująca, zwyrodnieniowa choroba ośrodkowego układu nerwowego.
Najczęstsze objawy to drżenie rąk, sztywność i spowolnienie ruchów, pochylona sylwetka, trudności w chodzeniu. W późniejszych zaawansowanych stadiach pojawiają się zaburzenia myślenia, otępienie, a nawet depresja.
Wydaje się, że przestrzeganie zaleceń prawidłowego odżywiania, wpływa korzystnie na ogólny stan zdrowia w tym także na Parkinsona. Uzasadniona wydaje się również dbałość o odpowiednią podaż witamin, które mają właściwości utleniające. Jednak jedzenie może okazać się wrogiem i sprzymierzeńcem dla osób zmagających się z tą chorobą.
Pomimo tego, że nie można jej wyleczyć to odpowiednio dobrana dieta pozwoli cieszyć się dobrą kondycją. Odpowiednie żywienie co prawda nie zatrzyma jej, ale może wpłynąć na skuteczność przyjmowanych leków, a także złagodzić skutki uboczne z tym związane.
Ludzie starsi cierpiący na Parkinsona często mają problem w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Przyczyny spadku wagi są dwukierunkowe. Po pierwsze dużym utrudnieniem jest spożywanie posiłków, ponieważ chorzy mają problemy w posługiwaniu się sztućcami, występują u nich trudności w gryzieniu, żuciu i połykaniu. Chorzy mają zaburzone odczuwanie smaku i zapachu, szybko czują nasycenie. To wszystko wpływa na brak apetytu i znaczną utratę wagi, która dodatkowo jest potęgowana zwiększonym zużyciem energii. 
Ponieważ chory potrzebuje dużo energii, należy zwrócić szczególną uwagę na jego dietę, gdyż choroba Parkinsona wiąże się z zaburzeniami autonomicznymi, w których odpowiednia dieta może pomóc choremu.
Zaburzenia połykania zazwyczaj związane są z nasileniem choroby. W tym przypadku zalecane jest spożywanie miękkich, półpłynnych, papkowatych pokarmów, które zapobiegną zachłyśnięciu. Posiłki powinny być podawane w umiarkowanej temperaturze, ale nie chłodne.
Zaburzenia motoryki żołądka. Przyczyną jest uszkodzenie jądra grzbietowego nerwu błędnego i splotów śródściennych żołądka. U wielu chorych dochodzi do refluksu żołądkowo – przełykowego i zespołu poposiłkowego z objawami wczesnej sytości, ze zmniejszeniem ilości przyjmowanych pokarmów i utratą wagi.
Zaparcia. Przyczyną ich mogą być zmiany zwyrodnieniowe w komórkach zwojowych splotów błony mięśniowej jelita. Odpowiednie żywienie ma na celu zwiększyć objętość i zmniejszyć konsystencję stolca oraz usprawnić perystaltykę jelit.
Zalecane jest picie dużej ilości płynów, spożywanie surowych warzyw i owoców zawierających błonnik jak : marchew, kalafiory, brokuły, śliwki, morele, maliny, porzeczki. Znaczna zawartość błonnika jest w otrębach, płatkach owsianych, które pobudzają odruchy żołądkowo – jelitowe i zwiększają objętość spożywanego posiłku.
Zaburzenia sercowo – naczyniowe to przede wszystkim zaburzenia czynności układu krążenia. U chorych występuje zaburzenie ciśnienia tętniczego krwi. Osoby z niedociśnieniem wymagają podawania 5 – 7 szklanek płynów dziennie z dodatkiem soli, by zatrzymać gospodarkę wodno – elektrolitową.
Zaburzenia oddawania moczu. Przyczyną jest nadaktywność mięśnia wypieracza cewki. Zmniejszenie częstości oddawania moczu można uzyskać poprzez ograniczenie ilości spożycia płynów wieczorem.
Zaburzenia termoregulacji. Chorzy skarżą się na wysoką lub niską temperaturę oraz zaburzenia potliwości. Wysoka temperatura może powodować pocenie się głowy i szyi, natomiast u chorych przebywających w niskiej temperaturze zaobserwowano hipotermię.
Uczucia ciepła i zimna można regulować odpowiednią temperaturą posiłku. W momencie uczucia ciepła podać nieco chłodniejszy posiłek, podczas uczucia zimna wspomoże cieplejszy posiłek.
Pamiętajmy, żeby spożywać różne lekkostrawne potrawy, ograniczając przy tym tłuszcze zwierzęce. Jedzmy rośliny strączkowe i pieczywo pełnoziarniste. Nadmiar białka przed kolacją szkodzi, gdyż utrudnia wchłanianie leków z przewodu pokarmowego do krwi.
Choroba Parkinsona nie wyklucza oczywiście całkowicie przyjemności z jedzenia. Przy prawidłowej kontroli ilości spożywanego białka można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności. Najlepiej róbmy to jednak po kolacji.
Nie tylko urozmaicony jadłospis, który pokryje dzienne zapotrzebowanie chorego na energię, białko i witaminy szczególne z grupy B. , a także przeciwutleniacze, ale również wsparcie bliskich, drobne radości i zachowanie życiowej aktywności to ważne elementy, które składają się na potrzeby seniorów i mają wpływ na terapię w chorobie Parkinsona.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

--