Które, po co, na co? - czyli pierwiastki niezbędne do życia

 

Pierwiastki, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania organizmu dzielimy na dwie grupy: mikroelementy i makroelementy.
Mikroelementy jak żelazo cynk, miedź, krzem, kobalt, lit, nikiel, czy fluor pomimo, że występują w naszym organizmie w niewielkich ilościach są nam bardzo potrzebne. Ich obecność ma istotne znaczenie, ponieważ dzięki nim zachodzi wiele procesów chemicznych, które powodują, że możemy się poruszać, produkować hormony czy zwalczać trucizny.
Makroelementy ( wapń, fosfor, magnez, potas i sól ) występujące w dużych ilościach również biorą udział w wielu procesach i dodatkowo są budulcem naszych kości.
Pokrótce scharakteryzujemy niektóre z nich.
Żelazo. Dostarcza energii, wspiera pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację. Zwiększa odporność organizmu, reguluje ciepłotę ciała i przeciwdziała anemii. Produkuje czerwone i białe ciałka krwi co jest ważne, ponieważ czerwone krwinki transportują w organizmie tlen do tkanek co sprawia, że mogą oddychać.
U osób starszych zdarzają się nadmiary tego pierwiastka. Jeśli są duże , mogą uszkadzać wątrobę, serce i trzustkę. Jeśli są małe, powodują anemię i trudności w oddychaniu.
Jakie są źródła żelaza? Mięso, produkty zbożowe, owoce i warzywa. To pochodzące z mięsa jest kilka razy szybciej przyswajalne niż to pochodzenia roślinnego. Nie wolno zapominać, że kawa, herbata, żółtka jaj i otręby zmniejszają wchłanianie żelaza, dlatego też należy ograniczyć spożycie tych produktów.
Potas. Dzięki niemu prawidłowo pracuje serce, układ nerwowy i mięśnie. Jest obecny we wnętrzu komórek organizmu. Spożywanie tego pierwiastka jest istotne dla odpowiedniego utrzymania ciśnienia tętniczego. Niemalże wszystkie produkty zawierają potas ale najbogatsze w niego będą owoce i warzywa, mięso i produkty mleczne.
Wapń. Odpowiada za prawidłową sztywność naszego szkieletu, dba o nasze zęby i jest naprawdę ważnym składnikiem kości. Aby utrzymać go na prawidłowym poziomie nie wystarczy spożywać produkty bogate w ten składnik. Trzeba być aktywnym fizycznie, gdyż kości staną się bardziej ukrwione i wapń do nich dotrze z łatwością. Dodatkowo ruch ułatwi jego wchłanianie przez układ pokarmowy.
Gdzie szukać? Warzywa zielone, strączkowe, banany, figi, morele, nabiał, pieczywo pełnoziarniste, sardynki, śledzie spożywanie z ośćmi, tofu, płatki owsiane, migdały, orzechy.
Magnez. To niezbędny pierwiastek do prawidłowej pracy serca, wpływa też na pracę układu nerwowego, łagodzi stres i skołatane nerwy zapobiegając depresji.
Bierze udział w wielu procesach przemiany materii. Wpływa na rozwój i mineralizację kości.
Znajdziemy go w zielonych warzywach liściastych, w roślinach strączkowych, w suszonych owocach, produktach zbożowych, a także w ulubionym przez wielu kakao i wodach mineralnych.
Fosfor. W połączeniu z innymi pierwiastkami obecny jest w postaci fosforanów. Podobnie jak wapń jest składnikiem kości. Wraz z sodem i potasem czynnie bierze udział w procesach chemicznych efektem czego jest magazynowanie w komórkach energii. Jest też składnikiem błony komórkowej. Aby nie dopuścić do jego braku zaleca się spożywanie mięsa, ryb, jaj, nabiału, warzyw i owoców.
Sód. To główny składnik soli kuchennej. Bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych. Nadmierne jego spożycie jest szkodliwe dla osób z nadciśnieniem, otyłych i zmagających się z niewydolnością serca. W naturalnej diecie nie brakuje tego pierwiastka. Chociaż sód poprawia smak potraw, nie należy przesadzać z jego ilością. Wyeliminować z diety produkty typu fast – food, słone przekąski jak paluszki, chipsy itd., gdyż maja dodatkowo wiele niezdrowych środków konserwujących i sztucznych barwników co nie sprzyja dobrze zbilansowanej diecie.
Cynk. To antyoksydant, bierze udział we wchłanianiu cukrów. Jest obecny w mózgu i kościach. Wspomaga gojenie się ran i ma znaczenie dla dobrego funkcjonowania węchu, wzroku i smaku. Wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Źródłem jest mięso wołowe, ryby, produkty nabiałowe i zbożowe, jaja, kiełki pszenicy, cebula, a nawet czosnek.
Krótko rzecz ujmując powinniśmy dostarczać do organizmu wszystkich pierwiastków, ponieważ każdy z nich odgrywa ważną, ściśle określoną rolę. Ich niedobory nie wróżą niczego dobrego, dlatego też jeśli mamy zrównoważoną dietę, możemy być pewni, że nie zabraknie w naszym organizmie tych jakże ważnych mikro i makroelementów.
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--