Dlaczego powinniśmy czytać etykiety na produktach?

 

Dzisiaj są takie czasy, że nie musimy się martwić jakie produkty włożyć do lodówki. Jedzenia na półkach sklepowych jest opór, różne firmy prześcigają się w wymyślaniu nowych produktów tak, by jak najbardziej przyciągnąć klienta. Producenci wytwarzają jedzenie, które kusi wyglądem i przede wszystkim ceną. Ale czy podczas walki o Nas, o klienta nie jest to tak, że zamiast „uczciwych produktów”, bez powalających ilości konserwantów i sztucznych barwników polecane są nam ich zamienniki? Czy w szynce na pewno jest szynka? Czy ser to, aby na pewno ser, który lubimy czy może to wytwór seropodobny?
Przekonajcie się o tym i wspólnie z nami wybierzcie się w podróż po etykietach produktów.
Dodatki, spulchniacze, konserwanty i sztuczne aromaty nie służą naszemu organizmowi. To pewne. Robiąc zakupy w pośpiechu, często nie zwracamy uwagi na to co wkładamy do koszyka. Błąd. Wiele wybranych przez nas produktów może mieć wpływ na późniejsze działanie organizmu. Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak każde „E” na etykiecie jest szkodliwe i może być przyczyną różnych dolegliwości.
Robiąc sprawunki nie powinniśmy sugerować się wyglądem i atrakcyjną ceną lecz etykietką, która jest naklejona na produkt, i która dużo mówi nam o jego składzie.
 
Przyjrzyjmy się kilku produktom najczęściej kupowanym.
 
Parówka parówce nierówna.
Często słyszymy, żeby nie kupować parówek, bo ich skład ma wiele do życzenia. Poniekąd to prawda.
Jeśli jednak jesteście ich zwolennikami i nie potraficie się bez nich obejść, wybierajcie takie w których jest tylko mięso z ponad 90% jego zawartością ( z szynki, piersi kurczaka ), odrobina tłuszczu i troszkę wody oraz naturalna osłonka. Po ugotowaniu nie pęcznieją do niebotycznych rozmiarów. Ich koszt jest niemały bo sięga 20-26 zł za kg, ale kupując taki produkt mamy pewność, że jest zrobiony z „uczciwych” składników. Warto poprosić sprzedawcę o przeczytanie etykiety ze składem surowca.
Nie dajcie się zwieść kuszącej nazwie „ promocja”. Za tym nie kryje się nic dobrego oprócz wody, mięsa oddzielonego mechanicznie ( MOM ), kaszy manny, skórek z kurczaka, wzmacniaczy smaku, emulgatorów, E250, E 621, E 635, E 471 itd., oraz sztucznych, foliowych osłonek. Po ugotowaniu mocno przybierają na objętości i kosztują 10 zł, albo mniej za 1 kg.
 
Prawdziwa szynka.
Za tą z niską ceną również ukryta jest woda, wszelkiego rodzaju E, olej palmowy, skrobia pszenna, barwniki. Jeśli jest zapakowana hermetycznie, po otworzeniu wycieka z niej dużo wody, a na drugi dzień staje się oślizgła. Dodatkowo, jeśli po przekrojeniu zobaczymy jednolity kolor to znak, że na pewno została ostrzyknięta ze wszystkich stron wodą i przyprawami oraz została sztucznie zabarwiona.
Dobra szynka kosztuje od 25 zł za  1 kg, ma w sobie tylko mięso, przyprawy i sól. Ta prawdziwa to koszt nawet do kilkuset złotych.
 
Żółty ser kontra wyrób seropodobny.
Długo dojrzewający w swoim składzie ma mleko, sól i podpuszczkę. Powinien kosztować nie mniej niż 20-25 zł.
Za tym w promocji za 10-15 zł kryje się woda, olej palmowy, emulgatory, barwniki, substancje konserwujące i stabilizatory. Nie dajcie się zwieść cenie.
 
Chleb.
Te z marketów kuszą niską ceną i niczym więcej. Mają serwatkę w proszku, regulatory kwasowości, aromaty i polepszacze do pieczywa. Często też wypiekane są na miejscu z mrożonych produktów nie mających za wiele wspólnego z prawdziwym chlebem. Jeśli macie możliwość korzystajcie z zaprzyjaźnionej, osiedlowej piekarni, w której wypieka się pieczywo z naturalnych zakwasów, drożdży, wody i mąki.
 
Udowodniono, że w ciągu jednego roku wraz z żywnością dostarczamy do organizmu ok. 2 kg. środków chemicznych. Ich działania nie odczuwamy natychmiast, ale wraz z wiekiem dają o sobie znać.
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--