Anemia - można się z nią uporać

 

Anemia może dopaść każdego bez względu na wiek. Jest to choroba spowodowana niewystarczającą ilością hemoglobiny. Najczęstsze przyczyny jej występowania to brak żelaza lub jego nieprawidłowe wchłanianie. O tym, że nasz organizm domaga się tego pierwiastka świadczą liczne dolegliwości. Wśród najczęstszych wyróżnia się wypadanie włosów, pogorszony stan skóry i paznokci. Ludzie starsi skarżą się na kołatanie serca, zadyszkę, bóle serca, nudności brak apetytu i wiele, wiele więcej.
Oprócz przyjmowania leków i zastrzyków, które mogą zapobiegać anemii warto wprowadzić do codziennej diety produkty, które mogą znacznie złagodzić objawy.
 
Pokrzywa. To najlepsze naturalne źródło żelaza. Najlepiej więc pić ją w postaci naparów, soków i herbatek ze świeżych liści. Znakomita roślina przeciwdziałająca anemii, ale również oczyszczająca organizm z toksyn. Nasz numer 1.
Morwa. Wyglądem przypominająca jeżyny. Jest posiadaczką sporej dawki żelaza oraz związków, które dodatkowo działają antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo. Sok z owoców morwy dobrze wpływa też na układ sercowo - naczyniowy.
Suszone morele. Nie dość, że zawierają sporo żelaza to jeszcze mają w sobie witaminę A, C i potas, a taki skład świetnie zwiększa produkcję czerwonych krwinek.
Burak. To następny produkt o dużej zawartości żelaza, magnesu, potasu, kwasu foliowego i witaminy C. Bierze udział w prawidłowym przebiegu procesów metabolicznych, ma swój udział w produkcji czerwonych krwinek i wspomaga pracę układu pokarmowego.
Wątróbka. Ma tylu zwolenników co przeciwników. Nie jest królową smaku i aromatu, ale niewątpliwie zaleca się jej spożywanie dla osób zmagających się z anemią. Dostarcza dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i miedzi. Ma też sporo witamin, jednak by ich nie stracić wątróbkowe dania należy dusić, nie smażyć.
Szpinak. Można o nim powiedzieć tyle samo co o wątróbce. Smak nie powala, jednak przekonać do niego może zawartość żelaza i przeciwutleniacza wspomagającego odporność. Szpinak wzmacnia też pracę serca i działa jak peelling na przewód trawienny.
Czarny bez. Bez niego ani rusz. Potas, wapń, magnez, witaminy A, B1, B2, C to cechy charakterystyczne tego owocu. Przeciwdziała anemii, ale też działa napotnie, pomocny przy przeziębieniach.
Wszystkim znana rzeżucha. Ta drobna roślinka o dość intensywnym zapachu i ostrym smaku ma bardzo dużo żelaza i innych mikroelementów. Oczyszcza krew, obniża poziom cukru, usprawnia procesy przemiany materii i przyspiesza trawienie.
 
Tych kilka naturalnych i łatwo dostępnych produktów pomoże uporać się nie tylko z niedokrwistością.
 
 
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--