Porada dietetyka

Dieta z chorobą refluksową przełyku

Choroba refluksowa polega na nieprawidłowym cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku z powodu niesprawności zwieracza dolnego.
Może ona dotknąć wszystkich jednak zauważamy, że wraz z wiekiem rośnie częstotliwość jej występowania.
Warto przypatrzyć się diecie osoby chorej . Powinna być lekkostrawna.
Jeśli chodzi o niewielkie lub średnie nasilenie choroby, zmiany wprowadzone do diety oraz zmiany stylu życia będą miały działanie terapeutyczne. Częstotliwość występowania zgagi zmniejszy się i będzie trwała krócej. Inaczej jest, gdy mamy do czynienia ze znaczącym nasileniem się choroby, wtedy powinniśmy poprosić o radę lekarza i zastosować leczenie farmakologiczne.

Zmiana stylu życia.
Otyłość wiąże się ze wzrostem ciśnienia śródbrzusznego co nasila objawy chorobowe, dlatego też osoby otyłe lub z nadwagą powinny schudnąć.
Spożywajcie 5 – 6 posiłków w ciągu dnia, powinny być nieduże i jedzone bez pośpiechu w spokojnej atmosferze ( pośpiech przyczynia się do wzrostu częstotliwości występowania refluksu ) oraz w odpowiednim odstępie czasowym.
Osobom z refluksem żołądkowym zaleca się rzucenie palenia.
Również poprzez odpowiednie ułożenie do snu możecie zmniejszyć dolegliwości związane z chorobą. Połóżcie się na poduszce tak, żeby głowa była nieco podniesiona, sprzyja to sprawniejszemu oczyszczaniu się przełyku.
Podczas wysiłku fizycznego pamiętajcie, żeby nie forsować się i zminimalizować długość skłonów czy schylania się. Umiarkowana aktywność fizyczna wskazana jest lecz nie bezpośrednio po posiłku.

Jaka dieta?

Na pewno lekkostrawna. Na zawsze należy wyeliminować potrawy smażone i duszone, a zastąpić je gotowanymi w wodzie i na parze, pieczeniem w rękawach foliowych, naczyniach żaroodpornych bez dodatku tłuszczu.
Ograniczyć produkty ciężkostrawne jak grzyby, intensywne wywary mięsne, produkty wzdymające jak groch, fasola, kapusta, herbatę, kawę, alkohol, produkty wędzone, pikantne i soki.
Należy ograniczyć spożycie błonnika. Wykluczyć produkty obniżające ciśnienie dolnego zwieracza przełyku jak czekoladę, produkty tłuste i miętę, opóźniające opróżnianie żołądka ( produkty ciężkostrawne ) i zwiększające wydzielanie soków żołądkowych ( zbyt obfite, tłuste posiłki mocno przyprawione ).

Produkty zalecane:
woda niegazowana,
słaba herbata,
kawa zbożowa,
rozcieńczone soki,
mleko,
pieczywo pszenne i czerstwe,
makaron,
kasza manna,
ryż,
chude mięsa i wędliny,
chude mleko i przetwory mleczne
jaja na miękko, jajecznica na parze,
warzywa młode, marchew, cukinia, zielony groszek, buraki, pomidory bez skórki,
owoce dojrzałe bez pestek i skórki, banany, brzoskwinie, jabłka,
desery mleczne, kaszki na mleku, puddingi, budynie.

Produkty niewskazane:
mocna kawa i herbata, napoje gazowane, alkohol, czekolada,
pieczywo świeże i razowe,
pełnoziarniste makarony, grube kasze,
tłuste mięsa, wędliny, kiełbasy, żółte sery,
jaja na twardo,
zupy w proszku, zasmażane,
kapusta, brukselka, brokuł, kalafior, cebula, por, czosnek, papryka, nasiona roślin strączkowych ( groch, fasola, cieciorka ), rzodkiewka,
owoce suszone, pestkowe,
desery z kremem, kakao, ciasta z proszkiem do pieczenia, słodycze,
ostre przyprawy, kostki bulionowe, ocet, musztarda,
potrawy tłuste i smażone.



Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

--