Porada dietetyka

Dieta w chorobie nerek

Głównymi narządami układu moczowego są nerki. Głównymi przyczynami ich choroby jest cukrzyca i wysokie ciśnienie krwi.
Oprócz leczenia różnymi lekami dostępnymi w aptece, ważną rolę w terapii odgrywa prawidłowa dieta.
Odpowiednią dietę należy dobrać do rodzaju choroby, inną poleca się przy niewydolności nerek, a inną przy kamicy nerek.
Jeśli cierpicie na choroby nerek lub macie w swoim otoczeniu osobę, która ma z nimi problemy musicie pamiętać jakie produkty należy uwzględnić w diecie.
Powinniście dostarczyć organizmowi produkty zawierające odpowiednią ilość białka zwierzęcego.
Do niedawna zdania na temat stosowania białka w chorobach nerek były podzielone, jednak okazało się, że właściwa dieta białkowa pozwoli nerkom na zregenerowanie się.
Produkty białkowe włączone do diety powinny być lekkostrawne, łatwo przyswajalne i do takich należą: twaróg, mleko, jaja, chude mięso oraz ryby. Zaleca się stosowanie tłuszczów lekkostrawnych jak masło, śmietana, oliwa oraz olej sojowy i słonecznikowy.
Należy unikać podawania wędlin z wyjątkiem gotowanej szynki i polędwicy oraz wyrobów z cielęciny. Zrezygnujcie z tłustych ryb wędzonych, serów fermentowanych, ograniczcie sól, ostre przyprawy i pieprz.
W chorobie przewlekłej niewydolności nerek musicie pamiętać o unikaniu lub nawet wyeliminowaniu z diety wszelkiego rodzaju konserw, marynat, przetworów mięsnych, wędlin, kiszonek, koncentratów czyli produktów zawierających sól i glutaminian sodu. Do tego dochodzą sery żółte i produkty wędzone, zupy i sosy w proszku.
Starajcie się nie jeść produktów mających dużo fosforu jak sery żółte, topione, żółtko jaj, mleko, mięso, podroby, rośliny strączkowe, kakao i czekoladę
W początkowym okresie choroby przy niewydolności nerek utajonej i wyrównanej zastosujcie dietę bogatą w potas, ponieważ zwiększona ilość wydalanego moczu sprawia, że tracimy ten pierwiastek
Jeśli chorujecie na niewyrównaną i schyłkową niewydolność nerek ograniczcie spożycie produktów zawierających potas.
U chorych na niewydolność nerek występują niedobory żelaza, co może prowadzić do niedokrwistości.
Dołączcie do jadłospisu napoje, zupy, sosy oraz wodę znajdującą się w warzywach i owocach. Ilość zależy od obrzęków, nadciśnienia oraz ilości wydalanego moczu w ciągu dnia.
Nadmiar płynów zwłaszcza przy zaawansowanej niewydolności nerek prowadzi do nadciśnienia tętniczego, niewydolności krążenia, obrzęku mózgu i płuc. Dlatego róbcie wszystko z umiarem.
Przy niewydolności utajonej w pierwszym okresie jej trwania zastosujcie tradycyjną dietę.
Przy niewydolności wyrównanej w drugim okresie trwania choroby ograniczcie spożycie białka oraz produkty zawierające fosfor.
Dieta w chorobie niewydolności niewyrównanej w trzecim okresie jej trwania powinna zawierać ok. 2000 kcal dziennie, zapewniają to specjalne preparaty wysokokaloryczne, z małą ilością białka, dodatkowo powinniście ograniczyć spożywanie produktów zawierających dużą ilość potasu i sodu.
W czwartym okresie choroby przy niewydolności schyłkowej uzupełnijcie jadłospis w aminokwasy egzogenne do 20 g dziennie. Ograniczcie ilość spożywanego białka do 30 g na dzień oraz sodu, fosforu, potasu i płynów
W tej fazie koniecznością będzie dializowanie. Jeśli nie macie takiej możliwości, zastosujcie dietę ziemniaczaną. Jednak włączcie do diety ziemniaki pieczone i gotowane. Do tego ok.300 g warzyw i owoców, 120 g masła lub oliwy oraz 50g cukru. Potrawy doprawiajcie najlepiej świeżymi ziołami. Taka dieta zadziała alkalizująco i odkwasi Wasz organizm.
W chorobach wątroby z zaawansowaną niewydolnością nerek wykluczcie produkty zawierające tłuszcz, natomiast wskazane jest zwiększone spożywanie warzyw i owoców.
Kamica nerkowa. To najczęstsza choroba układu moczowego. Wyróżnia się jej kilka typów, w każdym jednak przypadku zaleca się picie dużej ilości płynów ( 3-3,5 litra na dobę ) w tym około 1 litra przed snem i w nocy.
Przy kamicy moczanowej spożywajcie potrawy mleczne oraz te z dużą ilością warzyw i owoców. Unikajcie dań smażonych, duszonych i pieczonych. Ograniczcie kawę i alkohol, herbatę oraz czekoladę. Dozwolony jest tylko jeden mięsny posiłek dziennie np.: cielęcina, drób ryby.
Kamica szczawianowa spowodowana jest nadmiernym odkładaniem się w nerkach oraz drogach moczowych szczawianów, czyli związków organicznych jak sole i estry, które bardzo trudno rozpuszczają się w wodzie. W diecie należy zwiększyć przyjmowanie produktów bogatych w wapń jak mleko, a ograniczyć fasolę, fasolę szparagową, soję, szpinak, szczaw, rabarbar, marchew, kapustę, botwinkę, herbatę i kakao.
Kamica fosforanowa związana jest na ogół z zakażeniem układu moczowego. Zalecane jest spożywanie mięsa, ryb, kasz i makaronów. Ograniczcie produkty zawierające wapń jak mleko, kefiry, jogurty, sery, żółtko jaj, otręby pszenne, płatki owsiane, fasolę, groch, kukurydzę, kapustę, kakao, orzechy, suszone morele, daktyle, pieczarki i drożdże.
Kamicę wapniową charakteryzuje nadmierne odkładanie się wapnia w drogach moczowych . Pacjenci, którzy cierpią na tą chorobę muszą przede wszystkim unikać produktów bogatych w wapń oraz ograniczyć spożywanie soli, która zmniejsza wydalanie wapnia z nerek. Niewskazane są mleko, mleko sojowe, jogurty, kefiry, tłuste sery żółte i topione, żółtka jaj, śledzie, sardynki, otręby pszenne, suchy groch, kukurydzę, soję, kapustę, botwinkę, kakao, orzechy, suszone figi i śliwki, rodzynki i lody.
Stosowanie diety wymaga indywidualnego podejścia, dlatego ważna ( przed rozpoczęciem samemu diety ) jest konsultacja ze specjalistą.


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

--