Porada dietetyka

Dieta w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera to postępująca, degeneracyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego charakteryzująca się występowaniem otępienia. W początkowym okresie najczęstszy jej przebieg związany jest z zanikiem pamięci, zaburzeniami w przypominaniu sobie pewnych faktów z przeszłości, niemożności zapamiętania bieżących spraw jak np.: codzienne obowiązki czy lista sprawunków.
Niekiedy może ona rozwijać się w inny sposób, co sugerowało by schorzenie nie związane z ośrodkowym układem nerwowym, a psychiką chorego. To mogą być urojenia, omamy, a nawet depresja.
Początek choroby występuje zwykle po 65 roku życia.
Ruch odrywa tutaj bardzo istotną rolę. Nie trzeba uprawiać forsownych treningów, lecz jedynie ćwiczyć regularnie (codzienny spacer lub jazda na rowerze). Lepiej też nie uciekać od prac domowych (zmywanie naczyń, odkurzanie), każda bowiem aktywność fizyczna zwiększa zapotrzebowanie komórek na tlen, a to ma dobroczynne działanie na mózg

Innym bardzo ważnym elementem jest właściwa dieta. Najlepiej służyć będzie temu dieta śródziemnomorska bogata w kwasy tłuszczowe omega - 3 (oliwa z oliwek orzechy, ryby,). Rezygnując z pokarmów bogatych w węglowodany zmniejszy się poziom cholesterolu we krwi, a zatem uniknie się wtedy choroby neurologicznej odpowiedzialnej za niszczenie pamięci i osobowości człowieka. Chcąc zmniejszyć zmiany zachodzące w mózgu należy również spożywać kwas foliowy. Znajduje się on m.in. w produktach zbożowych, warzywach i owocach cytrusowych. Naukowcy udowodnili, że picie jednej szklanki dziennie soku jabłkowego pozwala zmniejszyć ilość związków odpowiedzialnych za tworzenie się toksycznych dla komórek nerwowych złogów w mózgu, a picie 3 filiżanek kawy dziennie obniża ryzyko zachorowalności nawet o 60 procent. Zawarta w niej kofeina stoi na straży bariery krew-mózg i chroni naczynia krwionośne. Ważne jest by kawę, która działa moczopędnie i wypłukuje z organizmu minerały pić z wodą niegazowaną, która nawodni organizm. Wskazany jest jeden mały kieliszek czerwonego wina dziennie. Pomoże ono zachować dobry stan fizyczny i psychiczny, oraz pozytywnie wpłynie na stan krążenia.
W leczeniu Alzheimera utrzymanie sprawności intelektualnej jest niezwykle ważne.
Warto rozwiązywać łamigłówki, grać w karty czy szachy. Ważne by nie ograniczać aktywności umysłowej. To właśnie ona powoduje tworzenie nowych połączeń między komórkami nerwowymi i w ten sposób chroni mózg przed zmniejszeniem objętości.
W chorobie dość powszechne jest zapominanie o jedzeniu, dlatego regularne spożywanie posiłków wraz z chorym przypomina mu o tej ważnej czynności.
Miejsce spożywania posiłków powinno być dobrze oświetlone, a kolor obrusa powinien znacznie różnić się od kolorystyki zastawy stołowej. Napoje należy podawać w plastikowych kubkach z dzióbkiem do picia, aby zapobiec oblaniu się chorego.
Gdy chory ma trudności z gryzieniem oraz połykaniem, konieczna jest zmiana konsystencji pożywienia na płynną lub papkowatą. Dodatek sosów do potraw mięsnych ułatwi połykanie. Kiedy podopieczny ma problemy z utrzymaniem sztućców oraz gryzieniem, potrawy należy podawać w formie płynnej, które bez skrępowania może samodzielnie spożywać przez słomkę. Każdorazowo należy sprawdzić temperaturę podawanych potraw, aby zapobiec poparzeniu się chorego.
Podsumowanie.
Ludzie starsi chorujący na chorobę Alzheimera powinni spożywać 5 małych posiłków dziennie, pić min. 1,5 litra płynów dziennie (np. woda niegazowana, zielone i ziołowe herbaty, soki).
Pomyślcie o zmianie konsystencji posiłków ze stałych na papkowatą lub płynną.
Do diety włączcie specjalistyczne preparaty odżywcze w płynie, wspomogą one organizm w czasie trwania choroby. Preparaty te są kaloryczne i w odpowiednich proporcjach zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Wraz z postępem choroby mogą występować problemy w posługiwaniu się sztućcami, dlatego powinniśmy zaakceptować fakt, że chory przy spożywaniu posiłków posługuje się palcami, kruszy na stole i rozlewa napoje czy też zupę.
Niestety takich rzeczy nie unikniemy dlatego, dobrym rozwiązaniem są plastikowe lub gumowe podkładki podkładane pod talerze, które sprawią, że naczynia nie będą się ślizgać.
Kilka dobrych porad jest bardzo przydatnych w codziennym funkcjonowaniu nie tylko dla samego chorego, ale również dla opiekuna.
Mogą one sprawić, że ludzie starsi będą jak najdłużej samodzielni co dla każdego z nas ma duże znaczenie.


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

--