Zapanować nad cukrzycą? To proste

 

By nie dać się cukrzycy lepiej na zawsze zmienić sposób odżywiania niż stosować mordercze diety, dlatego trzeba poznać zasady i pokochać produkty, które pomogą w walce ze skokami glukozy we krwi.
Najważniejsze to pilnowanie pory posiłków i spożywanie ich w niewielkich ilościach pięć razy dziennie. Dbanie o zachowanie regularności posiłków pomoże w utrzymaniu cukru we krwi na prawidłowym poziomie jak również uchroni przed częstym podjadaniem między posiłkami.
Zatem co jeść by nie zachorować?
Warzywa i owoce to chyba podstawa każdej zdrowo skomponowanej diety. Najlepiej jeść je na surowo, ponieważ w takiej postaci jest w nich najwięcej witamin i błonnika. Błonnik wydłuża czas trawienia cukru przez co jego poziom w organizmie podnosi się powoli. Warzywa powinny stanowić największą część posiłku, gdyż są małokaloryczne, dostarczają wiele substancji odżywczych i pomagają w pokonaniu głodu.
Kasze, makarony i pieczywo pełnoziarniste mają niski indeks glikemiczny, jest w nich dużo błonnika, który pomaga obniżyć stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo pełnoziarniste produkty mają dużo witamin z grupy B, które pomagają w przetwarzaniu glukozy w energię.
Do picia zamiast słodzonego napoju poleca się wodę i herbaty ziołowo – owocowe. Trzeba również pamiętać, że jedzenie ma być przyjemnością więc, żeby poprawić sobie nastrój można od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę zapomnienia i spożyć kawałek domowego wypieku o obniżonej zawartości cukru.
Do codziennego życia trzeba też wprowadzić trochę ruchu. Ćwiczenia obniżają ryzyko otyłości i nadciśnienia, które prowadzą do cukrzycy. Najlepsza aktywność fizyczna to marsz i pływanie. Energiczny spacer dotleni organizm, utrzyma wagę w ryzach, obniży poziom złego cholesterolu i wyreguluje ciśnienie krwi, co ochroni przed chorobą.
Aby uniknąć podwyższonego cukru we krwi, z diety należy wyeliminować miód, soki, słodzone przetwory owocowe, czekoladki i batony. Nie wskazany jest również alkohol w postaci słodkich drinków i ten wysokoprocentowy. Dania na bazie ziemniaków jak frytki, placki ziemniaczane czy wszelkie kluski również nie są wskazane w walce z cukrzycą.
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--