Zakwaszenie organizmu. Co to takiego?

 

Ostatnimi czasy często słyszy się o zakwaszeniu organizmu. Jest to problem dość powszechny w społeczeństwie i mimo wszystko niełatwy do zdiagnozowania. Różne dolegliwości mogą świadczyć o tej przypadłości i w zasadzie tylko odpowiednio wykonane badania pomogą zdiagnozować to zjawisko.
Zwykle zaczyna się od częstych bólów głowy, mięśni i stawów. Wypadają włosy, pojawia się wysypka, swędzi skóra. Nierzadko też odczuwalne jest rozdrażnienie, zmęczenie i ogólna ospałość, czyli objawy różnych typowych chorób. Dodatkowo nadmiar kwasów hamuje trawienie co w rezultacie sprzyja pojawieniu się zbędnych kilogramów.
O zakwaszeniu organizmu można mówić wtedy, gdy występuje nadmierna koncentracja kryształków kwasu w tkankach, które odkładają się w mięśniach i stawach.
Nieprawidłowa dieta pomimo,że to główna przyczyna to tylko wierzchołek góry lodowej takiego stanu rzeczy. Za stan zakwaszenia organizmu odpowiada również brak aktywności fizycznej, stres oraz stosowanie powszechnych monotematycznych diet.
Występujących objawów nie należy lekceważyć, ale też każda próba złagodzenia ich antybiotykami kończy się niestety zwiększeniem zakwaszenia i chorobami typu grzybice, alergie, reumatyzm, kamica żółciowa czy choroba wrzodowa.
Co zatem zrobić, żeby zlikwidować cały ten galimatias?
Prawidłowa dieta. Zmiany na talerzu powinny być znaczne. Produkty, które potęgują zakwaszenie to jaja, ryby, słodycze, napoje gazowane, alkohol, herbata i kawa. Do tego dochodzi żywność wysoko przetworzona typu fast – foody, chipsy, gotowe dania i brak odpowiedniej ilości wody. Zatem na talerz nakładajmy jak najmniej białka pochodzenia zwierzęcego, niech będzie ono elementem dekoracyjnym, natomiast dominujące powinny być warzywa.
Dla odkwaszenia organizmu trzeba wprowadzić niezastąpioną kaszę jaglaną i gryczaną. Mile widziane będą migdały, warzywa i niektóre owoce mające odczyn zasadowy jak kiwi, truskawki, banany, brzoskwinie, arbuz i cytryny, które pomimo, że kwaśne. Produkty zasadowe to również śmietana i świeże mleko ( nie gotowane ).
Aktywność fizyczna.
Każde wprowadzenie ciała w ruch sprzyja na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Ćwiczenia typu fitness czy aerobik wspomagają perystaltykę jelit, a w szczególności poprawiają przepływ krwi, która, gdy płynie powoli nie transportuje odpowiedniej ilości tlenu i składników odżywczych co powoduje zakwaszenie organizmu. Należy jednak zachować umiar w ćwiczeniach, ponieważ nadmierny wysiłek czy jego brak w równym stopniu sprzyjają zakwaszeniu organizmu.
 
 
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--