Wzdęcia - wstydliwy problem wielu z nas

 

Większość z nas nadprodukcję gazów zawdzięcza w głównej mierze sobie samym. Obok zaparć i bólów brzucha to najczęściej występująca dolegliwość. Trudno o tym rozmawiać nawet z lekarzem, ale warto przełamać wstyd i uporać się z tym raz na zawsze.
Z czego to wynika? Wynika to niestety ze źle zbilansowanej diety i błędów żywieniowych.
Jadamy potrawy wzdymające ( kapustę, groch, fasolę ), potrawy z dużą ilością białka, obfitujące w tłuszcz i cukier. Zamiast zielonej herbaty i sporej ilości wody, stosujemy wysoko słodzone i gazowane zamienniki. Dodatkowym błędem jest rozmowa w trakcie jedzenia i przełykania. Połykamy powietrze, które powoduje że brzuch puchnie i często dochodzi do bolesnego wzdęcia. Jeśli w porę się z tym nie uporamy, mamy kłopot.
Gazy w organizmie to rzecz naturalna. Pochodzą właśnie z połykanego powietrza oraz fermentacji tego co jemy. Te pochodzenia bakteryjnego mają nieco bardziej zróżnicowany skład od tych, które znajdują się w powietrzu jak tlen czy azot.
Od bezzapachowych ( dwutlenek węgla, metan i wodór ) po siarkowodór i pochodne siarki, które dają nieprzyjemną woń.
Zdrowy człowiek „puszcza wiatry” ok. dziesięć razy na dobę, ale przy źle zbilansowanej diecie ten wynik sięga ponad dwadzieścia razy. Zatem jeśli za często uchodzi z nas nieświeże powietrze albo nie możemy się go pozbyć, trzeba zacząć od zmiany nawyków nie tylko żywieniowych.
Po pierwsze chcąc przeciwdziałać wzdęciom nie wolno gazów przetrzymywać. Łatwo powiedzieć trudniej zrobić? Pewnie tak, ale wizja bolącego brzucha jednak skłania do jak najszybszego pozbycia się gazów z organizmu.
Po drugie nie należy rozmawiać w trakcie posiłku, bo połykane powietrze równa się wzdęcia.
Po trzecie należy jeść powoli, delektować się i starannie przeżuwać każdy kęs.
Po czwarte napoje gazowane i guma do żucia to nasz wróg ( w połykanej ślinie jest powietrze, a połknięte powietrze równa się....)
Po piąte nabiał i jego przetwory trzeba odstawić na ok. 2 – 3 tygodnie, gdyż zawierają cukier, który słabo jest trawiony przez osoby z niedoborami enzymów trzustkowych. Gdy dolegliwości nie ustąpią trzeba na stałe wyeliminować nabiał z diety lub wspomóc się tabletkami z enzymem ułatwiającym trawienie cukrów z nabiału ( laktozy ).
Po szóste wspomniana wcześniej modyfikacja diety, czyli wykluczyć z jadłospisu fasolę, groch, warzywa kapustne, cebulę, ale też pieczywo zwłaszcza razowe, grube kasze, makarony, owoce pestkowe ( brzoskwinie, morele, śliwki, jabłka, gruszki ), oczyszczone otręby, mleko i jego przetwory, sery typu brie i camembert oraz ziemniaki. Potrawy powinny być duszone i gotowane, z małą zawartością tłuszczu i nie przyprawione zbyt ostro.
Innymi sposobami, którymi sami możemy sobie pomóc to poluzowanie paska by pozbyć się nadmiaru gazów, wykonywanie ćwiczeń typu : kołyska, i codzienny spacer bo każde wprawienie ciała w ruch korzystnie wpływa na jelita i łatwiej pozbędziemy się niechcianego powietrza.
 
 
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--