Wiek dojrzały i właściwe odżywianie

Na zdrowe odżywienie osoby starszej mają wpływ trzy czynniki: ilość, jakość posiłków jak i dążenie do utrzymania odpowiedniego bilansu energetycznego. Zarówno nadmiar, jak i niedobór składników odżywczych będzie dla osob starszej niebezpieczny. Aby temu zapobiec powinien on przyjmować pokarmy o właściwej wartości energetycznej. Osobom po 60 r.ż zaleca się spożywanie 3-4 małych oraz jednego dużego posiłku w ciągu dnia (co 4 godziny), codziennie o tych samych porach, co pozwoli na pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Podstawowym źródłem energii w diecie powinny być: węglowodany- pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki (45-65% energii) oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego i kwasów tłuszczowych omega 3 (25-30% energii).
Zazwyczaj zapotrzebowanie na białko nie zmienia się, istotne jest jednak by 50% tego składnika było dostarczane z produktów będących źródłem białka pełnowartościowego (chude mięso, ryby, produkty mleczne). Należy pamiętać o odpowiedniej ilości błonnika w codziennym jadłospisie (20-40g). Wśród witamin szczególną uwagę trzeba zwrócić na witaminę D, B2 i B12, kwas foliowy, a także witaminy antyoksydacyjne: A, E i C.
Składniki mineralne, jak:wapń, magnez, fosfor, krzem, fluor są podstawowym budulcem kości czy włosów, miedź, żelazo, selen, cynk wchodzą w skład licznych enzymów koniecznych dla przebiegu procesów biochemicznych o kluczowym znaczeniu dla funkcjonowania organizmu, jod, wapń, chrom, magnez czy cynk są niezbędne do budowy i działania różnych hormonów, a sód i potas regulują funkcjonowanie błon biologicznych.


Podsumowując dieta osób starszych powinna zawierać :


- tłuszcze – ryby morskie, chude mięso i wędliny, tłuszcze roślinne, orzechy, itp. (25-30 % całkowitej ilości energii),
- białko – chude mięso, ryby, nisko-tłuszczowe produkty mleczne (u mężczyzn 45 – 81 g, u kobiet 41 – 72 g),
- węglowodany – produkty pełnoziarniste i warzywa (55 – 75 % energii) i cukry proste: słodycze, dżemy, miód (15 – 25 % energii),
- błonnik pokarmowy – warzywa, owoce, kasze, produkty zbożowe grubego przemiału ( 20 – 40 g dziennie),
- witaminy - A, E, C chronią organizm przed powstawaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, ryby, tran, mleko i przetwory mleczne, jaja, wątroba, warzywa, oleje roślinne
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--