Składniki, które ochronią wzrok

 

Co jeść, żeby nie narazić na szwank naszego wzroku?
Mamy kilka składników, które korzystnie na niego wpływają.
Piękna, chrupiąca i energetyczna marchew. Zawiera beta – karoten i witaminę A, która jest wręcz niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Jej niedobór powoduje, że gdy zapadnie zmierzch możemy mieć problemy z widzeniem.
Papryka, brukselka i brokuły. To następne składniki, które dzięki przeciwutleniaczom zawalczą o zdrowie naszych oczu, a witamina C ochroni nasz cały układ odpornościowy. Zatem pół szklanki tych warzyw spowolni procesy prowadzące do zwyrodnienia plamki żółtej oraz powstania zaćmy i jaskry.
Szpinak powinien być stałym bywalcem naszych stołów. Zawiera beta – karoten, witaminę C i luteinę, która jest potrzebna, ponieważ organizm sam nie może jej wyprodukować więc musi być dostarczana z pożywieniem. Luteina gromadzi się w plamce żółtej i chroni ją przed uszkodzeniem np. przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Ryby i owoce morza. Kwasy omega – 3 zawarte w nich pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i chronią przed chorobami serca. Znacznie też pomagają chronić oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, która jest przyczyną utraty wzroku. Oznacza to, że osoby po 65 roku życia i wcześniej powinny spożywać dwa razy w tygodniu porcję ryb, przez co będą mniej narażone na tzw. starczą utratę wzroku. Zaleca się spożywanie łososia, tuńczyka, makrelę i śledzia.
Jajka kurze. Zdania na temat spożywania tego produktu są podzielone. Jedni uważają, że podnosi cholesterol inni, że dobroczynnie wpływa na cały organizm. Zawiera bowiem wysokowartościowe białko z niezbędnymi aminokwasami. Mamy na myśli luteinę, witaminę E i kwasy tłuszczowe, które wpływają na zdrowe oczy, dlatego spożywanie dwóch jaj tygodniowo na pewno nie zaszkodzi.
Migdały. To bogactwo witaminy E i cynku, ale również kwasów tłuszczowych omega – 3 , które poprawiają ostrość widzenia. Wspomagają przyswajanie beta - karotenu i zapobiegają utlenianiu się kwasów tłuszczowych. Cynk ochrania przed krótkowzrocznością.
Profilaktyka i zapobieganie to dwie najważniejsze czynności, które powinniśmy zacząć dużo wcześniej. Najskuteczniej i najłatwiej musimy włączyć do codziennego jadłospisu produkty bogate w beta - karoten, które znacznie ochronią nasz wzrok zanim będzie za późno.
 
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--