Olej kokosowy nie tylko na zdrowie

 

Przejrzysty błękit oceanu, złote plaże i piękne słońce – z tym kojarzy nam się palma kokosowa. I choć w naszym klimacie raczej jej nie ujrzymy to warto wiedzieć gdzie kupić ten prawdziwy i jakie ma zastosowanie.
Śmiało można powiedzieć, że kokos to hit ostatniego roku. Olej kokosowy zwany masłem czy tłuszczem kokosowym otrzymywany jest poprzez tłoczenie i rozgrzanie, niestety w sprzedaży rzadko występuje jako tłoczony na zimno, gdyż ze względu na swój piękny zapach kokosowy jest bardzo cennym i dość drogim produktem, a w wersji rafinowanej niemalże bezzapachowy.
W czym tkwi fenomen oleju z kokosu?
Przede wszystkim składa się on ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które nie mają negatywnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi, więc obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca. Dodatkowo ma silne działanie bakteriobójcze, wiruso i grzybobójcze. Olej kokosowy jest bogaty w błonnik, dlatego też jest bardzo pożywny, zawiera witaminy i minerały stąd uznawany jest za najbardziej leczniczy od innych olejów. To posiadacz naturalnych antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się, dzięki czemu skóra staje się elastyczna i jędrna. Znajduje swoje zastosowanie na bóle zębów, trądzik, egzemę, opryszczkę, zapalenia i owrzodzenia skóry, przeziębienie, gorączkę, oparzenia, wrzody, osłabienia odporności, a nawet siniaki.
Masło kokosowe znakomicie sprawdza się w kosmetyce. Świetny do cery suchej i łuszczącej się. Nawilża ją, uelastycznia i wygładza wnikając w głąb skóry. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV. Redukuje zmarszczki i opóźnia powstawanie nowych. Doskonały do zmywania makijażu, pielęgnuje włosy, chroni je i odbudowuje oraz skutecznie usuwa łupież.
A w kuchni?
Nie straszne mu wysokie temperatury - nadaje się do smażenia i pieczenia. Nie pali się, nie jełczeje, ze względu na swój smak i zapach idealnie nadaje się do potraw azjatyckich, ale również do smarowania pieczywa. Dostarcza niewielu kalorii zatem nie przyczynia się do powstawania nadwagi. To dobry produkt dla wegan i wegetarian.
Gdzie kupimy?
Ten nierafinowany, tłoczony na zimno znajdziemy w dobrej, sprawdzonej aptece, a także w sklepie ze zdrową żywnością. W sklepie internetowym czy w sieciówce możemy go nabyć za kilka złotych, jednak jest to olej rafinowany i nie posiada wszystkich cennych właściwości jakie znajdziemy w tym droższym nierafinowanym. Pamiętajmy zatem o jego walorach przy zakupie.
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--