Jakie produkty wpływają na nasze zdrowie i dlaczego?

 

To co wkładamy do naszego garnka ma istotne znaczenie dla naszego zdrowia. Aby nasz organizm funkcjonował bez zarzutu siłą rzeczy musi być regularnie odżywiany. Pokarmy, których nasz organizm nie przyswoi – odłoży w postaci tłuszczu, który zagości w naszych żyłach i zatka je. Z pewnością też niekorzystnie wpłynie na nasze nerki i serce. Ucierpi wątroba, ale też jelita nie będą tak sprawnie już pracowały, dlatego musimy uważać jakie dobieramy produkty.
Dzisiaj przyjrzymy się kilu z nim, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i którym nasz organizm w przyszłości podziękuje za prawidłową pracę.
Na pierwszym miejscu stawiamy czosnek. Naturalny antybiotyk dobry na wszystko. Bardzo korzystnie wpływa na serce, zwalcza wirusy i groźne bakterie oraz zbija poziom złego cholesterolu. Ale uwaga! Wybieramy ten o zabarwieniu fioletowym, gdyż ten niemal kremowo – biały nic wspólnego z naszym rodzimym nie ma.
Len. Wielki nieobecny w naszym domu. A szkoda, bo zawiera cenne kwasy omega 3, dodatkowo działa osłonowo na żołądek, dlatego w szczególności zalecany jest chorym na chorobę wrzodową i nadkwasotę. Zawiera witaminę E, magnez, cynk i żelazo. Przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Przyspiesza regenerację naskórka i błon śluzowych, ale też znacznie obniża poziom cukru we krwi.
Kaszy jaglanej nie trzeba nikomu przedstawiać. Znana, ale też ze względu na zapach i smak wysoce niedoceniana. Zawiera witaminy z grupy B, tiaminę, kwas foliowy, ryboflawinę jak również lecytynę, która korzystnie działa na pamięć i sprzyja lepszej koncentracji. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, poprawia wygląd skóry i paznokci zatem warto włączyć ją do swojej diety.
Jajka kurze. To źródło najbardziej wartościowego białka o bogatym składzie aminokwasów. Dzięki zawartości luteiny znakomicie wpływają na wzrok, sprawiają, że układ nerwowy i mózg prawidłowo funkcjonują, pomagają również metabolizować tłuszcze i cukry.
Ryby. Obfitują w NNKT ( niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe ), które obniżają ryzyko zachorowania na raka, chronią serce przed chorobami, zawierają selen, fosfor, magnez, potas i jod tak cenne pierwiastki dla naszego organizmu.
Kurkuma nie tylko dla nadania potrawom koloru. Przyprawa ta swoją barwę zawdzięcza pigmentom, które wykazują właściwości antyrakowe, antyseptyczne i przeciwutleniające. Niewiele osób wie, że kurkuma oczyszcza wątrobę i spowalnia chorobę Alzheimera.
Imbir. Rozgrzewa, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, zwiększa poziom testosteronu, obniża poziom cholesterolu, pobudza krążenie i znakomicie działa na układ odpornościowy.
Nie możemy pominąć brokułowych drzewek. To bogate źródło antyoksydantów, które pomagają w detoksykacji organizmu jak również powstrzymują wzrost bakterii wywołującej wrzody żołądka. Brokuły to posiadacze witaminy K, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.
 
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--