Jakich witamin potrzebuje Twój organizm właśnie teraz?

 

Wszyscy wiemy, że witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bez nich dręczą nas różne infekcje co sprawia, że pogarsza się nasze samopoczucie. Witamin i minerałów możemy sobie dostarczyć wraz z jedzeniem, czasem jednak potrzebujemy pomocnej dłoni z apteki. Zważywszy na fakt, że zima zbliża się do nas szybkimi krokami to zwróćmy uwagę jakich witamin potrzebuje nasz organizm o tej porze roku.
Witamina B. Jej niedobór można w prosty sposób sprawdzić. Ogólne rozdrażnienie, napady złości z byle powodu, kłopoty ze snem oraz częste infekcje wirusowe to znak, że organizm domaga się witamin z grupy B, które wspomagają układ odpornościowy, chronią organizm przed stresem i poprawiają samopoczucie. Witamina B6 ukoi skołatane nerwy, a B3 nie pozwoli popaść w sezonową depresję. Najlepszymi źródłami tych witamin są morele, fasola, drób, pieczywo pełnoziarniste i sezam. Nie polecamy żadnych diet monotematycznych, ani rezygnacji z mięsa, gdyż wtedy najbardziej odczuwalne są skutki niedoboru witaminy B.
Witamina C. Jej niedobór powoduje, że jesteśmy ogólnie rozbici, brakuje nam energii, często łapiemy przeziębienia, katar, dokuczają nam stany zapalne skóry i oczu. Nasz organizm zauważalnie zwalnia tempo, jest ospały i zmęczony. Witamina C dodaje sił i dzięki niej łatwiej przyswajamy żelazo co na pewno zmniejszy ryzyko wystąpienia anemii. Niestety witamina ta szybko zostaje wydalona z organizmu i trzeba ją regularnie uzupełniać. W okresie zimowym warto połączyć ją w parę z rutyną, ponieważ uszczelnia naczynia krwionośne i znacznie poprawia krążenie. Najlepszymi źródłami witaminy będą owoce cytrusowe jak grejpfrut oraz czarna porzeczka, papryka czerwona, szpinak, owoce dzikiej róży, nać pietruszki.
Witamina D. Odczuwasz zmniejszoną odporność? Czujesz się osłabiona /y ? Włosy straciły blask i wypadają? To znak, że organizm potrzebuje witaminy D, która wspomaga pracę układu odpornościowego. W okresie jesienno – zimowym znacznie nam jej brakuje, zatem jej niedobory powinniśmy uzupełnić wraz z jedzeniem. Warto również wesprzeć się suplementami z apteki. Witamina D ułatwi wchłanianie wapnia i fosforu jak również pierwiastków, które przyczynią się do prawidłowej budowy kości. Dobrym źródłem będą ryby jak śledź, sardynka i pyszny karp. Dobrze jest również jeść żółtka jaj, nabiał i wątróbkę, która dodatkowo dostarczy witaminy A, B i kwasu foliowego.
Witamina E utrzyma na długo młodą skórę i zatroszczy się o nas gdy będziemy mieli problemy z koncentracją i zmęczeniem. To również świetny przeciwutleniacz, który nawilży skórę zwłaszcza zimą, gdy siedzimy w pomieszczeniach sztucznie ogrzewanych. Źródeł witaminy E nie trzeba daleko szukać, gdyż znajduje się w każdej kuchni gospodyni domowej, która ze szczególną dbałością czuwa nad prawidłową dietą swojej rodziny. Olej słonecznikowy i rzepakowy, oliwa z oliwek, pyszne awokado, pestki słonecznika oraz migdały to tylko niektóre jej źródła.
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--