Jajko dobre czy złe?

 

Wielkanocne potrawy kuszą smakiem i aromatem. I niestety tuczą. Tłuste i słodkie dania podnoszą poziom cukru we krwi, a niektóre wytrawne znacznie podnoszą cholesterol.
Dzisiejszym tematem będą jajka.
Jest to produkt, który nie cieszy się dobrą opinią właśnie ze względu na cholesterol. Jedni twierdzą, że spożywanie jaj podnosi poziom złego cholesterolu i uczula, drudzy mówią, że to nieprawda. Zdania na ten temat są bardzo podzielone.
A gdzie leży prawda?
Białko jaj, które znajduje się również w żółtku rzeczywiście może uczulać, z tego też powodu nie zaleca się ich podawania dzieciom do pierwszego roku życia.
Pomimo tego, że jajo zawiera cholesterol, to również posiada lecytynę i ksantofil, które ograniczają odkładanie się cholesterolu w organizmie, jego tętnicach i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Jakie korzyści płyną z jedzenia jaj?
Przede wszystkim to najlepsze źródło przyswajalnego białka. Zawiera aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a są mu potrzebne do przemiany materii.
Przez zawartość składników mineralnych jak cynk, fosfor, żelazo, wapń, jod i selen oraz niemal wszystkich potrzebnych witamin, które są siłami obronnymi wzmacniają odporność. Dodatkowo wapń wpływa na stan kości i lepiej się wchłania z witaminą D, którą w jajach też znajdziemy.
Luteina i zeaksantyna znajdujące się w żółtku korzystnie wpływają na wzrok. Chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV i zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, której zadaniem jest utrzymanie ostrości widzenia czy dostrzeganie barw.
Niewiele osób wie, że jajka działają uspokajająco. Zawarta w nich lecytyna usprawnia pracę układu nerwowego, dzięki czemu uzdrawia nasze skołatane nerwy.
Jajko w rozmiarze L zawiera ok. 70 kilokalorii. Białko stabilizuje poziom cukru we krwi, co sprawia, że na dłużej czujemy się syci. Zatem jajko wspomaga odchudzanie, a jego proteiny są znakomitym budulcem masy mięśniowej, więc osoby zdrowe mogą spożywać, aż siedem jaj tygodniowo.
Aby jajko zachowało świeżość na dłużej należy go przechowywać w lodówce, gdyż w chłodnym miejscu tak szybko nie odparowuje z nich woda, przez co jajko wolniej się starzeje.
 
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--