Dlaczego powinniśmy jeść kasze?

 

Kasza to nic innego jak nasiona zbóż oczyszczone z niejadalnych części. W ostatnich czasach te niepozorne ziarenka zyskały wielu zwolenników. Zapewne to zasługa wartości odżywczych jakie mają jak również, a może w szczególności wszechobecnej mody na zdrowe odżywianie.
Jakie mają właściwości i dlaczego powinny zagościć na stałe w naszej diecie? Przedstawimy kilka najbardziej popularnych.
Kasza jaglana wiedzie prym wśród wszystkich kasz. Jest zdrowa, smaczna i sycąca. Nie zawiera glutenu, jest zasadotwórcza, ma właściwości ocieplające ( nie wychładza organizmu ), ponadto skutecznie usuwa ślady śluzu z naszego organizmu.
Zaleca się ją osobom z problemami żołądkowymi, chorobą trzustki, nerek i jelit. Dobra dla osób zmagających się z nowotworem.
Kasza gryczana jest doskonałym źródłem przyswajalnego białka, błonnika, soli mineralnych i potrzebnych witamin dla seniorów. Nie zakwasza organizmu, nie ma też glutenu z czego zadowoleni będą wszyscy będący na diecie bezglutenowej. W szczególności polecana jest dla osób dbających o smukłą sylwetkę, pomimo tego iż 100 g kaszy to ponad 300 kcal, ale zawiera dużo błonnika, który syci na dłużej.
Kasza kuskus to drobna kasza uzyskana z ziaren pszenicy durum. To jedna z najszlachetniejszych pszenic. Ma dużo błonnika, jest lekkostrawna i idealna dla osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego.
Kasza jęczmienna uważana jest za najlepszy produkt, który powstaje z jęczmienia. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika. Jest bogata w różne fitozwiązki, które wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi. Wykazuje działanie przeciwalergiczne, antybakteryjne, przeciwnowotworowe i spowalniające procesy starzenia się. Idealna dla osób z obniżoną odpornością, z chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą.
Mało znany bulgur. Jest najstarszą wytworzoną przez ludzi kaszą z pszenicy. Ponieważ jest wytwarzana z pszenicy nie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej, ale jest znakomita dla wegetarian. Jest bogata w błonnik, ma mnóstwo witamin i minerałów. Ma niski indeks glikemiczny i na długo zaspokaja głód.
 
Wszystkie te kasze łączy jedno. Są źródłem witamin, żelaza, potasu, magnezu i cynku. Poprawiają pamięć i koncentrację, zapobiegają rozdrażnieniu, skurczom mięśni i dodatkowo poprawiają wygląd skóry. Znaczna zawartość błonnika zapobiega otyłości, zaparciom, hemoroidom i nowotworom jelita grubego.
 
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--