Dlaczego kiełki są zdrowe?

 

Zawierają wszystko co najlepsze dla organizmu i to w dużych dawkach. Do nich należą witaminy A, E, C i PP. Są również bogate w wapń, żelazo, magnez i potas oraz aminokwasy i błonnik pokarmowy. W ich składzie znajdują się antyoksydanty, które oczyszczają organizm z wolnych rodników co z kolei zapobiega wielu chorobom i procesowi starzenia się.
Kiełki roślin wspomagają układ odpornościowy i uzupełniają niedobory witamin i soli mineralnych. Do wyboru mamy wiele znakomitych kiełków m.in. z rzodkiewki, fasoli, ciecierzycy, soi, brokuła, słonecznika, pszenne, gryczane i wiele, wiele innych. Możemy kupić gotowe w sklepie lub wyhodować sami.
Jak wyhodować?
Trzeba kupić nasionka roślin. Przyda się sitko, albo specjalna kiełkownica dostępna w sklepach np. ze zdrową żywnością. Ważną czynnością jest przepłukanie nasion kilka razy w ciepłej wodzie. Błędem jest trzymanie nasion bezpośrednio w wodzie, ponieważ szybko ulegają gniciu. Nie powinny też stać bezpośrednio na słońcu. Na pierwsze efekty musimy poczekać przynajmniej tydzień.
Przed jakimi chorobami chronią?
Wszystko zależy jaki rodzaj kiełków mamy. Te z pszenicy chronią oczy. Jęczmienne ukoją nerwy. W brokułowych i fasolowych znajdziemy kwas glukarowy, który chroni przed nowotworami, cukrzycą, zapaleniem stawów i chorobami serca. Dodatkowo kiełki brokuła chronią przed chorobą wrzodową żołądka oraz zabezpieczają przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Nie każdy kiełki lubi i nie każdy sobie wyobraża, że kiełki mogą być stałym produktem w naszym jadłospisie. A to duży błąd, bo naprawdę warto przekonać się do tych niepozornych roślinek. Szczególnie panowie większości mięsożercy mają problem z przestawieniem swojej codziennej diety na bardziej zdrową. Udowodniono, że kiełki soi bardzo dobrze zapobiegają wystąpieniu nowotworu prostaty. Soja jest bogata w likopen, który ma właściwości antynowotworowe, dlatego polecana jest panom którzy osiągają wiek 50+ do spożywania produktów sojowych.
Kiełki mają nieograniczone zastosowanie w kuchni. Możemy spożywać je na surowo, dodawać jako podstawę do sałatek i łączyć je np. z pomidorami. Pasują również do zup, kremów, kanapek. Każde kiełki inaczej smakują, jedne są bardziej wyraziste i ostre, inne bardziej delikatne i łagodne. Warto wypróbować wszystkie, żeby stwierdzić jakie do czego najbardziej Wam pasują.
 
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--