Czy niedobór żelaza świadczy o anemii?

 

O anemii możemy mówić wtedy, gdy poziom hemoglobiny we krwi spada poniżej 12g/dl.
Zauważa się, że to właśnie kobiety mają anemię częściej niż mężczyźni.
Tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi czym objawia się anemia. Objawy mogą być różne i nie zawsze związane z krwią jak przemęczenie, drażliwość, bóle w klatce piersiowej. Jednak, gdy zauważymy bladość skóry, zmniejszenie apetytu, częste zawroty i bóle głowy czy nawet problemy z pamięcią i koncentracją należy przeprowadzić badania lekarskie. W krwi najważniejsze są trzy czynniki: poziom hemoglobiny, hematokrytu jak również liczba erytrocytów czyli czerwonych krwinek. Jeśli ich poziomy są niepokojące, wtedy lekarz zleca badanie na oznaczenie poziomu żelaza w surowicy. Dodatkowo można zrobić badanie na poziom witaminy B9 i B12, która bierze udział w tworzeniu krwi. I tu niestety niemal u co czwartej kobiety w wieku 20-50 lat stwierdza się anemię.
Często jest tak, że pomimo zrobienia wszelkich niezbędnych badań i przyjmowania leków nie widać poprawy zdrowia. Wtedy należy sprawdzić za pomocą badania krzywej przyswajania żelaza czy organizm w ogóle ma zdolność jego wchłaniania. Utrata żelaza może wynikać z comiesięcznych zbyt obfitych krwawień, szczególne w okresie menopauzy kiedy krwawienia są często nieregularne, trwające ponad pięć dni. Utrata żelaza to krwawienia z nosa, mięśniaki macicy jak również wrzody żołądka. Wtedy należy rozpocząć suplementowanie żelaza i zmianę diety.
Produkty bogate w żelazo to wątróbka, mięso wołowe, kaszanka. W dalszej kolejności są warzywa strączkowe, buraki, brokuły i natka pietruszki. Kasze to również doskonałe źródło żelaza. Najlepsza z nich będzie kasza jaglana, która w swoich 100 g posiada 4,8 mg żelaza. Orzechy i pestki dyni to również świetne źródło tego mikroelementu. Soki z owoców cytrusowych plus preparaty zawierające żelazo niemal trzykrotnie zwiększają jego przyswajanie. Natomiast nie zaleca się picia herbaty i kawy, gdyż zmniejszają wchłanianie żelaza do 60 procent. Żelazo w leczeniu anemii to nie nie wszystko. Ważna jest też witamina B. Bo pomimo że żelaza możemy mieć dużo, to może występować niedokrwistość. Oznacza to, że organizm domaga się właśnie tej witaminy. Aby więc zadowolić nasz organizm do diety należy włączyć oprócz mięsa nabiał, ciasta na bazie drożdży, zielone warzywa i kiszonki. Dietę urozmaicić o makrele, pstrąga i śledzia, a także grzyby, jaja i owoce morza.
 
 
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--