Co jeść, aby uchronić się przed nowotworem?

 

Zła wiadomość dla tych, którzy lubują się w konserwantach, polepszaczach, sztucznych barwnikach i przetworzonych daniach. Takiej diecie mówimy stanowcze NIE!. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że z pozoru smaczne jedzenie, które można szybko i łatwo przygotować, może być przyczyną powstawania chorób nowotworowych. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu w kuchni i stworzyć dania, które nie dość, że są o wiele tańsze od tych gotowych, wysoko przetworzonych to dodatkowo są smaczne i niewątpliwie o wiele zdrowsze. Ogólnie wiadomo, że dieta oparta na nisko przetworzonych produktach najlepiej pochodzenia roślinnego to znakomite paliwo dla naszego organizmu. Chroni ona przede wszystkim przed nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi oraz stwarza idealne warunki do pracy i rozwoju naszego organizmu. Wniosek z tego taki, że myślenie o tym, iż jemy co chcemy, powinniśmy oddać do lamusa. Czasy te minęły bezpowrotnie i teraz należy skupić baczną uwagę na każdy ugryziony kęs. Źle dobrana dieta szkodzi w równym stopniu jak palenie papierosów, stres i zanieczyszczone środowisko, dlatego powinniśmy pójść w takim kierunku, żeby uczynić wszystko, aby na długie lata cieszyć się dobrym zdrowiem.
Tłuste, wysoko przetworzone produkty zawierają bardzo duże ilości cukru i doszczętnie dewastują nasz organizm przyczyniając się tym samym do powstawania nowotworów, chorób serca, cukrzycy czy otyłości. Radzimy więc, wzbogacić swoje menu w pełnowartościowe produkty, które zapobiegają rakowi i zachęcają do prowadzenia zdrowego stylu życia. Zachęcamy do spożywania owoców i warzyw, produktów roślinnych oraz nierafinowanych węglowodanów. Rośliny zawierają związki chroniące przed nowotworami, dlatego też powinniśmy postawić na zielone warzywa ( kapusta, jarmuż, rukola, brukselka, chrzan itp. ), które chronią przed rakiem piersi. Znakomite będą również aromatyczne pomidory zawierające dużą ilość likopenu, którego zadaniem jest zapobieganie rakowi prostaty. Winogrona ze względu na znaczną zawartość przeciwutleniaczy i środków antygrzybicznych przeciwdziałają chorobom sercowo – naczyniowym.
Ograniczyć zatem należy produkty zawierające tłuszcze nasycone jak smalec, masło, śmietanę oraz czerwone mięso. Niech od teraz naszym wrogiem będzie tytoń, substancje chemiczne , konserwanty i toksyny przyjmowane z pokarmem.
Nowotwór składa się z komórek, a one jedzą to co my, więc warto zadbać o prawidłową dietę i zdrowy styl życia.
 


Opinie użytkowników

Masz jakieś przemyślenia lub pytania do tej tej porady? Podziel się nimi w komentarzach!

Wyszukiwanie

Wyszukaj historie po słowach kluczowych. Lorem ipsum dolor sit amet.



Kategorie wpisów


Ostatnio dodane

  1. Zdrowe odżywianie

      Pożywienie i jego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest tematem lekceważonym zarówno w społecznej dyskusji jak również w indywidualnym...

  2. Nastrój się na Święta

      Przed nami kolejne Boże Narodzenie. Suto zastawione stoły i biesiadowanie od rana do wieczora na stałe wpisało się w...

  3. Bananowa skórka - jak ją wykorzystać?

      O tym, że banany mają niesamowite właściwości chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz tego mają coś jeszcze. Coś...

  4. Dlaczego warto się przytulać?

      W naszym kraju wciąż panuje przekonanie, że osobom 50+ wielu rzeczy nie wypada robić. A bo to nie przystoi,...

  5. Menopauza mocna rzecz, ale...

      Nie dajmy się zwariować. Jest to stan nieunikniony, nasze ciało daje nam sygnały – „ tak starzejesz się”, ale...

--